Blå mærker fremkommer når et område af kroppen bliver ramt eller beskadiget på anden vis, hvorefter de små blodkar bliver revet itu. De ødelagte blodkar lækker under huden, hvilket forårsager et ømt blåligt område (et blåt mærke). Blå mærker kan opstå i de kapillærer områder af huden, vævet under huden, musklerne og knoglerne. Blå mærker bør ikke forveksles med læsioner, der er beskadigelser af organer ved påvirkning udefra. Når kapillærerne under huden bliver overbelastet grundet et højt tryk, går de i stykker hvorefter blodet flosser ud af kapillærerne og bygger sig op. Som tiden skrider frem siver blodet ind i det omkringliggende væv, hvilket fører til at mærket bliver mørkere og spreder sig.
Nerverne i det påvirkede område opfanger det forhøjede tryk, hvilket kan opleves som smerte eller trykfornemmelse. De beskadigede kapillærer udskiller hormonet endotelin (et protein der produceres i blodårenes endotelceller), som fører til en indsnævring af blodårene i det påvirkede område, hvorved blødningen standses rimelig hurtigt. Efter at endotelcellerne har udført deres job, træder Von Willebrands faktoren i kraft, hvilket betyder at der igangsættes en koagulation (sammenklumpning), der fører til en midlertidig størkning af blodet og propning af sårene, som i sidste ende resulterer i genopretning af raskt væv.
I løbet af denne proces vil større blå mærker ofte gennemgå farveændringer grundet nedbrydningen af hæmoglobinet fra de spildte røde blodlegemer i bindevævet.
Den gradvise farveændring af et blåt mærke er forårsaget af den systematiske nedbrydning af hæmoglobin (rød-blålig) til biliverdin (grøn) til bilirubin (gul) til hæmosiderin (gyldenbrun). Efter at alle disse stoffer er forsvundet fra det beskadigede væv, vil kontusionen forsvinde fuldkommen. Ofte når det underliggende muskelvæv at heale lang tid inden selve mærket svinder bort.
Et blåt mærke er en form for blodansamling, som er forårsaget af en indre blødning, der fører til at blodet lækker ud i det omkringliggende interstitiale væv (uden at bryde gennem huden). Ofte er blå mærker affødt af kvæstelser, der udsætter kroppen for en hård trauma som fx ulykker, vold, krigsbegivenheder, kirurgi eller andre former for belastning.
Sygdomme, der forårsager blodplademangel, andre koagulationsproblemer samt hjertekarsygdomme kan føre til blodudtrædninger i selve huden (purpura) - som ikke bør forveksles med kontusioner. Hvis traumerne er alvorlige nok til at flænse huden og dermed tillade blodet at slippe ud af muskelvævet, er der ikke længere tale om et blå mærke, men nærmere en blødning. Dog kan sådanne skader også opstå samtidig med at man får blå mærker.
Blå mærker er ofte smertefulde, trods små mærker typisk ikke bør tages alvorligt. Sommetider er blå mærker meget alvorlige, især hvis fører til mere livstruende former for blodansamlinger, hvilket ofte forekommer i forbindelse med alvorlige kvæstelser (herunder frakturer og indre blødninger). Graden (og dermed alvoren) af det blå mærke afhænger af mange faktorer, herunder typen og sundhedstilstanden af den tilskadekomne person. Mindre blå mærker udskiller sig lettere hos folk med lys hud, og er karakteriserede ved deres violette (sommetider sorte) farve i dagene efter pådragelsen.
Mærker i den milde ende forårsager normalvis ikke den store smerte med det samme. En gentagen af stød på området vil dog forværre mærket. Typisk healer lette (mindre alvorlige) mærker fuldkommen i løbet af 2 ugers tid, trods den faktiske healingstid afhænger af mærkets placerig, sværhedsgrad og individets sundhedstilstand. Ofte ses det at mere alvorlige og dybe mærker tager en del længere tid om at heale fuldstændigt.
De lidt slemme blå mærker kan være farlige og potentielt føre til alvorlige komplikationer. En fortsat bløden og overflødig væske kan ophobe sig og resultere i en hård bule eller hævet blodansamling. Sådanne forhold kan potentielt føre til Kompartmentsyndrom - en akut tilstand som opstår når et øget tryk inden for et muskelrum hæmmer blodcirkulationen samt musklernes funktioner, sener og nerver. Desto længere denne tilstand varer, desto dårlige bliver blodcirkulationen i det påvirkede område, hvilket i værste fald kan føre til at muskulaturen og nerverne dør af iltmanglen (også kaldet muskelnekrose).
Kvæstelserne der i første omgang første til det svære blå mærke kan også samtidig have forårsaget øvrige alvorlige skader mod indre organer. En hovedskade kan eksempelvis føre til hjerneskade, indre blødninger, blå mærker og overdreven hævelse af hjernen - hvilket potentielt kan føre til hjernerystelsen, koma og død. Et blåt mærke i hovedet kan derfor have skjulte underliggende farer.
Formen på mærket kan enten svare direkte til genstanden som beskadigede området eller være anderledes grundet yderligere påvirkninger. Kontusioner bliver ofte mere fremtræden med tiden, grundet både størrelsen og hævelsen af området. Hvis det blå mærker forekommer et andet sted end hvor slaget fandt sted er der tale om et ektopisk blåt mærke, hvilket vil sige, at vævet i slagområdet er løst, hvorfor blodet kan bevæge sig under huden mod et andet område (fx med hjælp fra tyngdekraften) - et godt eksempel på et ektopisk mærke er et blåt øje.
Vævstype
I blødere væv har mærket nemmere ved at vokse sig stort, da blodet har nemmere til at brede sig fra det overlastede område.
Alder
Ældre hud og væv er ofte tyndere og mindre elastisk, hvilket øger risikoen for at man pådrager sig et blåt mærke.
Køn
Kvinder er mere udsatte for blå mærker, da de har mere fedtholdig underhud (subcutis).
Hudfarve
Desto lysere ens hud er, desto mere vil det blå mærke skille sig ud og stå i kontrast til upåvirkede områder.
Sygdomme
Tilstande, som påvirker koagulationen, blodpladerne og blodårene kan øge forekomsten af blå mærker.
Sted på kroppen
Alt afhængig af hvor på kroppen overlasten el. slaget finder sted, vil sandsynligheden for at pådrage sig et blåt mærke være større hvis det foregår et sted med meget bindevævsfedt. Underhuden er opbygget af forholdsvist løst bindevæv, og tykkelsen afhænger generelt af ens fedtprocent.
Slagets kraft
Hårdere slag forårsager mere betydelige og omfangsfulde mærker.
Genetik
Trods rødhårede personer har normale koagulationsforhold har de større tendens til at pådrage sig blå mærker - nogle mener at dette skyldes hudpigmenterne, der ofte forårsager en meget hvid hud, som fremhæver mærkernes fremtoning.
Der forekommer tusinder af blå mærker dagligt i Danmark
Misfarvning af huden, hævelse og ømhed.
Hvis du oplever en markant ændring i dine blå mærker (som fx hyppighed eller størrelse) bør du konsultere din læge. Skader der forårsager blå mærker kan desuden også udsætte knogler for knæk, forstuvninger samt udsætte musklerne for fibersprængninger og ledbåndene for beskadigelse. Symptomerne på sådanne følgeskader kan starte med at ligne tegn på helt almindelige blå mærker. Blå mærker i maveregionen eller alvorlige skader som gør at man har besvær med at bevæge arme og ben, kan indikere livsfarlige forhold, der kræver at man opsøger lægebehandling omgående. Derudover kan der også være følgende tilstrækkelige årsager til at opsøge en læge:
Personer der lider af hæmofili eller andre blodkoagulationssygdomme, der benytter sig af blodfortyndende medicin, bør være ekstra opmærksomme på om de får blå mærker.
Din læge vil hurtigt kunne afgøre hvorvidt du har et blåt mærke eller ej, ved blot at betragte det beskadigede område. Hvis det blå mærke er alvorligt, kan din læge henvise dig til en røntgenskanning med henblik på at vurdere om du har brækkede knogler. Hvis du har nemt ved at få blå mærker, vil din læge nok tage nogle blodprøver for at undersøge om du lider af en blodsygdom.
Blå mærker kræver normalvis ikke lægelig behandling.
Et blåt mærker tager mellem 24 og 48 timer om at hele fuldkommen. Under helingsprocessen skifter mærket farve op til flere gange, alt afhængigt af dybden og graden. Blå mærker kan tage op til 2 uger om at forsvinde helt. Smerten og ømheden vil aftage i løbet af de kommende dage efter at mærket blev pådraget, og mærket bør være forsvundet fuldkommen efter et par ugers tid.
Man kan kende alderen på et blåt mærke ved at betragte de skiftende farver:
Blåt mærke kan ikke forebygges.
Læs mere om lægemidlet Hirudoid (Heparinoid) her
Økologi: Læs om et naturligt alternativ til Hirudoid