En hjernesvulst er en svulst der opstår i hjernen. Svulster er klumper af celler, som deler sig og vokser sig større end normalt væv. Såfremt væksten på svulsten er løbet løbsk, og den er vokset ind i det omkringliggende væv samt spredt sig til andre dele af kroppen, er der tale om en malign (ondartet) svulst.
Generelt inddeler man hjernesvulster i to kategorier; maligne (ondartede) hjernesvulster og benigne (godartede) hjernesvulster. Ondartede svulster (kræft i hjernen) opdeles yderligere i primære svulster - som startede i hjernen og derefter spredte sig til øvrige dele af kroppen - og de som har spredt sig til hjernen (metastaserne). Denne sygdomstekst dækker ikke fuldkommen svulster fra øvrige steder på kroppen, som har spredt sig til hjernen (metastaser).
Udviklingen vil variere meget alt afhængig af hvilken type svulst der er tale om, hvor den sidder og øvrige faktorer. Ofte spreder en hjernesvulst sig ikke til resten af kroppen, da der findes et medium mellem hjernen og resten af kroppen, som svulsten har svært ved at trænge igennem. Derfor kan en hjernesvulst stadig godt påvirke den syge og dennes familie i meget høj grad.
Efter at svulsten er fjernet bliver nogle helt raske, mens andre stadig oplever komplikationer som synsforstyrrelser, epileptiske anfald, tale- og bevægelsesbesvær samt psykiske ændringer. Det er ikke i alle tilfælde lægerne er i stand til at helbrede sygdommen fuldkommen, mens det altid er muligt at aflaste og lette smerten og komplikationerne. Derfor kan det ikke understreges kraftigt nok, at det er vigtigt at opdage hjernesvulsten så hurtigt som muligt, med henblik på at få det bedste behandlingsresultat.
Alle hjernesvulster kan forårsage symptomer som varierer alt efter delen af hjernen som er påvirket. Disse symptomer kan indbefatte hovedpine, anfald, synsproblemer, opkast og adfærdsændringer. Hovedpinen er oftest værst om morgenen, og lindres oftest ved at man kaster op. Desuden kan man også opleve gangbesvær, talebesvær og føleforstyrrelser. I takt med at svulsten spreder sig, og tilstanden bliver forværret, kan man opleve at man besvimer. Symptomerne afhænger af hvor i hjernen svulsten er placeret. Ofte oplever man ændringer i hørelse, smag, duft og følesansen. Herudover det heller ikke atypisk at opleve øjen- eller synsændringer som hængende øjenlåg, forskellige pupilstørrelser eller dobbeltsyn.
Hvis du oplever symptomer som kraftige og vedvarende hovedpiner bør du søge lægehjælp øjeblikkeligt. Hvis du oplever øvrige symptomer som anfald, synsændringer, talebesvær eller forvirring, bør du søge akut hjælp omgående. Ring til alarmcentralen eller tage på skadestuen selv.
Årsagen til de fleste hjernesvulster er ukendt. Dog eksisterer der nogle risikofaktorer som fx kontakt med kemikaliet vinylklorid (kloreten), Epstein-Barr virussen og udsættelse for ioniserende stråling. I de senere år har der været en del spekulationer omkring mobiltelefoners elektromagnetiske transmissionssignals påvirkning på hjernesvulster - en sammenhæng er endnu ikke blevet påvist fuldkommen.
Diagnosen stilles ofte ved en nærmere lægefaglig undersøgelsen i forening med røntgenbilleder og en MRI-skanning af hjernen. En begrundet mistanke bliver ofte af- eller bekræftet med en biopsi (vævsprøve). Såfremt der findes en hjernesvulst, bliver denne inddelt i en kategorisering på en af de 4-5 klassifikationsskalaer, som findes for inddelingen af hjernesvulster.
Behandlingen vil oftest indbefatte kirurgi, strålebehandling og kemoterapi. Antiepileptisk medicin vil ofte hjælpe de som oplever anfald. Desuden får man også medicin for at mindske hævelsen omkring selve svulsten i hjernen. Nogle svulster vokser med så lav en hastighed, at man reelt ikke bør gøre andet end at holde øje med dens vækst. Hvorvidt man bliver rask eller ej afhænger meget af typen og størrelsen på hjernesvulsten.
Hjernetumor kan ikke forebygges.
At holde sig til sunde kostvaner og inkorporering af regelmæssig motion kan hjælpe en med at få det betydeligt bedre. Stress og søvnproblemer kan reduceres markant med afslapningsteknikker som vejrtrækningsøvelser og meditation.